De TV-Show

Op 6 November 1981 begon de TV Show. Voor die tijd was Henk van der Meijden de gastheer van de sterren bij de Tros. In 1974 werd Ivo Niehe omroeper bij de Tros. Hij ging naar TROS-Aktua en werd daarna Hoofd Amusement en begon een eigen bedrijf. Ondertussen presenteerde hij onder andere de spelshows Matchpoint en Dubbelspel.

In 1981 begint hij dan met het presenteren van de TROS TV Show. “Ik ben een typisch voorbeeld van een Tweeling. Overal oppervlakkig in geïnteresseerd”, zei hij in 1983. Een man met een tweeledig karakter, een entertainer in domineesland. “Ik heb jaren in een popgroep gezeten”, vertelt hij in ’88, “maar ik heb ook gestudeerd. Ik hou van onzin en kan ook heel serieus zijn.” Twee jaar later zegt hij: “ik geef 75% kermis en 25% echt goeie dingen, waarbij je iets meer, iets waardevols, te weten komt. Ik geloof in die verpakking.”

Elke grootheid uit binnen- of buitenland is graag te gast in de show. Volgens Niehe is de grote kracht van zijn programma dat iedere gast verzekerd is van een VIP-behandeling. “Ze komen allemaal keurig verpakt, met een strikje om, op televisie. Precies zoals zij het zelf willen.”

De gasten komen niet altijd naar de studio. Niehe gaat zelf regelmatig bij hen thuis op bezoek. Naast deze methode wordt het programma afgewisseld met interviews, optredens en reportages. Naar eigen zeggen is hij nooit zenuwachtig om de sterren te interviewen. “Ik beschouw het als een groot voorrecht om wekelijks een soort opstel te maken waar anderhalf miljoen mensen naar kijken.”

Ivo Niehe wist toegang te krijgen tot het schrijversdomein van Roald Dahl, hij bezocht Sean Connery en had een openhartig gesprek met biermagnaat Freddy Heineken een reikte een gouden plaat uit aan Tina Turner.

Maarten Reesink, docent TV-studies aan de UVA denkt dat de TV-Show zo succesvol is omdat het op een goed moment startte. “In de tijd dat de TV-Show begon, ontstonden ook de eerste roddelbladen. Mensen raakten geïnteresseerd in het wel en wee van bekende Nederlanders en bekende buitenlanders. Ik denk dat dat ontzettend bijgedragen heeft aan het succes van de programma.” In 1974 verscheen het eerste roddelblad Story. Uitgever VNU had gehoopt op een bescheiden oplage van 150.000. Maar het blad werd tegen alle verwachtingen in ongekend succesvol met een oplage van een half miljoen. Het draaide allemaal om de bekende Nederlanders en ook het koningshuis kwam uitgebreid aan bod.

De presentator is volgens Reesink ook belangrijk voor het programma. “Wat Ivo Niehe doet is ook de gewone kant van de bekende mensen laten zien. Wat hun hobby’s zijn, wat hun lievelingseten is enzovoorts. Dat is herkenbaar voor de kijkers.”

Nivo Nihil’

Maar Niehe krijgt ook veel kritiek. Volgens Gerard Reve is de presentator een “plastieke lul met apenhaar”. Door van Kooten en de Bie wordt hij “Nivo Nihil” genoemd. En Boudewijn Buch noemde hem ooit “een verderfelijke grootste gemene deler zoeker”. Ook wordt hem vaak verweten dat hij te weinig kritisch is naar zijn gasten. Volgens TV Showredacteur Feije Riemersma heeft Ivo een eigen manier van portretten maken. “Zelf is hij geen journalist en zijn doelstelling is ook om leuke, boeiende portretten te maken van bekende en minder bekende mensen. In talkshows worden normaal gesproken alleen Nederlanders uitgenodigd, maar hij krijgt ook sterren uit het buitenland. Zijn gasten zijn uniek. Daarbij beheerst hij ook uitstekend zijn talen. Frans, Engels en Italiaans.”

Volgens woordvoerster van de TROS, Birgit Jansen, is Niehe heel trouw aan zijn gasten. “Het werkt in zijn voordeel dat hij al zoveel mensen heeft geïnterviewd. En hij besteedt ook aandacht aan het overlijden van iemand. Bijvoorbeeld kortgeleden bij het overlijden van tv-maker Fons Rademakers.”

Willem Duys

In 1959 maakte Willem Duys zijn debuut als televisiepresentator. In een bepaald opzicht is hij vergelijkbaar met Ivo Niehe, aangezien zij beiden verantwoordelijk waren voor het succes van programma. Duys schiep een eigen stijl van presenteren: intiem en direct gericht op de individuele kijker. Zijn optreden was nadrukkelijk beschaafd en hij sprak in correcte en lange volzinnen. Er was ook altijd wel een internationale ster in zijn show te bewonderen. Duys wist ze net als Niehe altijd naar Nederland te halen. Gekluisterd zat Nederland aan de buis wanneer Willem weer te zien was. Leo Fuld, Danny Kay, Melanie, Mantovani, Robert Stolz, Toots Tielemans, Anita Kerr, maar ook Prinses Margriet wist hij te strikken. De twee programma’s ondervonden echter geen concurrentie van elkaar, aangezien de TV-show vele jaren later pas werd uitgezonden.

 In 1986 was de TV-Show op reis een nieuwe uitdaging. Voor buitenlandse gasten werd een groot beeldscherm geïnstalleerd en dan deed Ivo Niehe net of hij live contact had via de satelliet. Hij werd erg bekwaam in die techniek.

De bedoeling was dat het programma overging naar Talpa, maar hiervoor gaf de TROS geen toestemming. De TV Show ging door met Reinout Oerlemans en Niehe zette zijn werk voort bij Talpa met het programma Ivo. Na één seizoen maakte hij echter weer zijn rentree bij de TV Show, omdat zijn nieuwe TV-programma bij Talpa veel minder kijkers trok.

Op locatie

In tegenstelling tot zijn oudere shows wil Niehe nu voornamelijk op locatie gaan interviewen en niet meer in de studio met publiek, omdat volgens hem publiek niet altijd bevorderlijk werkt. Als voorbeeld noemt hij in het programma Pauw & Witteman van 26 januari 2007 een interview met Bon Jovi, die naar zijn mening een zeer interessant levensverhaal had. Bij het publiek kon dit echter geen interesse wekken, wat een nadelige uitwerking op het interview had.

“Je kan het zo gek niet bedenken of het komt aan bod. Van muzikanten tot wetenschappers. Van politici tot gewone mensen. Waar voor anderen deuren gesloten blijven gaan ze voor Ivo open”, vertelt Feije Riemersma. Hij denkt dat de kracht vooral in het brede aanbod van het programma zit. Ze mochten als enige Jacques Chirac interviewen in de tijd dat de betrekkingen tussen Nederland en Frankrijk niet zo goed waren. “Ik kan me geen ander programma voorstellen dat dat zou kunnen hebben gedaan.”

Kort na de start van de TV-Show verklaarde Ivo Niehe: “Het is vrij bijzonder dat ik nu een programmavorm heb gevonden waarvan ik zeg: jongens, daar zou ik best nog tien jaar mee door willen gaan.” En inmiddels gaat hij er al 26 jaar mee door. De kijkcijfers bewijzen dat het programma nog steeds niet zijn charme is verloren.

“De TV Show heeft een ontzettend goed format, is geliefd bij de kijkers en heeft een hoog marktaandeel.”, zegt TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd. “Waarom zouden we er dan mee stoppen, dat doe je toch ook niet met een goed automerk?”

Typisch Nederlands aan de Tvshow is de koningshuisgezindheid van Ivo Niehe. Zo werd er aandacht besteed aan het 40-jarig huwelijk van Margriet en Pieter van Vollenhoven. Op 6 mei zal de uitzending geheel in het teken staan van Pim Fortuyn, die vijf jaar geleden overleed.

Sting, Jacques Chirac, Celine Dion, de Dalai Lama, Hilary Clinton, Prince, Willy Brandt, Eddi Barclay, The A-team, Henry Kissinger, Luciano Pavarotti en Moeder Theresa. Het is maar een kleine greep uit het grote aantal sterren dat sinds 1981 in de TV show te zien was. Al sinds de eerste aflevering is het programma een hit. Wekelijks trekt de show ruim 1 miljoen kijkers en Ivo Niehe is al 26 jaar de host van het kijkcijferkanon. Geen enkel ander infotainment-programma kent zo’n lange geschiedenis als deze.

Programma de TV-Show

Eerste afl. 6-11-1981 – heden

Format Talkshow

Presentator Ivo Niehe (66)

Omroep Tros

Gem. kijkcijfer 1.3 mln per afl.

Jeroen Soeterik en Julia van Gemert

 

Bronnen:

Gesproken

· Feije Riemersma, 10 jaar werkzaam als redacteur/verslaggever bij de TV-Show

· Birgit Jansen, woordvoerder van de Tros

· Maarten Reesink, docent TV-studies aan de UVA

Literatuur

· Is er nog iets leuks vanavond?

Bert van der Veer

· De televisiejaren

Redactie bestaande uit E. Klap en R. Labree

· Talkshow

Irena Costera Meijer

Bernadette van Dijck

Internet

· www.tros.nl

Advertisements

Leave a comment

Filed under Historische TV-shows

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s