Format Soundmixshow blijkt ongekend succes

Iedereen wil zingen lijkt de laatste tijd het motto. Shows als Idols, Starmaker, The X-factor en niet te vergeten de Nix-factor vieren hoogtij. Het wordt steeds massaler en populairder. Het is echter niet iets van de laatste paar jaar. Wie kent de voorloper van al deze programma’s nog? De Soundmixshow presenteerde als eerste de succesvolle formule waarin mensen zich even een echte ster kunnen voelen in zijn of haar eigen persoonlijk ‘one moment of fame’

In het succesvolle televisieprogramma ‘De soundmixshow’ imiteerden de deelnemers hun favoriete artiest, bijgestaan door de enthousiaste presentator Hennie Huisman. De talentenjacht wordt beoordeeld door een vaste driekoppige jury die de ambitieuze sterren in spé voorziet van commentaar.

De juryleden zijn professionals van wie wordt uitgegaan dat ze verstand van zaken hebben. Meest bekende juryleden van ‘De soundmixshow ‘ zijn Jaques d’Ancona en Barry Stevens (‘Vooral doorgaan’). De Soundmixshow komt voort uit het programma ‘De Playbackshow’, waar mensen eveneens hun favoriete artiest imiteerden, alleen daarbij niet echt zongen. ‘De Playbackshow’ won in 1985 een Gouden Televizier-ring voor het beste programma op de Nederlandse televisie van dat jaar.

Marco Bosato, Edsilia Rombley, Helmut Lotti en Gerard Joling zijn een aantal namen die groot zijn geworden na hun eerste optreden in de Soundmixshow. Achteraf gezien was de show een geweldig gat in de markt. In 2004 stopte het programma definitief, maar inmiddels bestaan alweer plannen voor een nieuw seizoen.

Succes

De producent van het programma, mediagigant Joop Van de Ende had het overweldigende succes van de Soundmixshow in die tijd niet verwacht. Het programma ontstond uit de Playbackshow en volgens PR-medewerkster Nicole Velthuis is het dan toch altijd afwachten wat het effect van een verandering is.

,,Toen de Playbackshow overging in de Soundmixshow waar mensen niet meer playbackten, maar echt zongen, was het toch even spannend. Het publiek was, en is zo grillig. Gelukkig was het een overweldigend succes. De show heeft uiteindelijk zestien seizoenen gedraaid en bleek later ook nog een internationaal succes te zijn.”

De finale van het eerste seizoen was op 23 april 1985. Het programma dat door de KRO werd uitgezonden kreeg als eerste winnaar Glenda Peter. Met het nummer van Randy Crawford: ‘One day I’ll fly away’ ging zij een gouden toekomst tegemoet. In deze finale werd Gerard Joling derde. De jury die we bij alle huidige muziekprogramma’s zien was bij de soundmixshow ook al aanwezig. De eerste jury bestond uit Willem Duys, Tineke de Nooij en Barry Stevens.

,,Het idee voor de Soundmixshow was afkomstig van Hennie Huisman zelf”, vertelt Velthuis. ,,Hennie begon net met zijn carriere en je kunt wel stellen dat de Soundmixshow hem groot heeft gemaakt. Zijn persoonlijkheid was ook precies wat de show nodig had. Een vrolijke persoonlijkheid die op zaterdagavond iedereen aan de buis gekluisterd hield.”

Over het succes van de show kan Velthuis kort zijn. ,,Het imiteren van artiesten is ‘van alle tijden’, het was simpelweg een variant op het bestaande format van de Playbackshow. Daaruit vloeien de programma’s uit Idols weer voort en achteraf gezien was en is het een ontzettend grote succesfactor.

Nationale ramp

Dat het programma bijzonder populair was, bleek wel tijdens de finale in 1988. Henny Huisman riep tegen het einde van het eerste deel van het programma de ruim zes miljoen kijkers op telefonisch te stemmen op een van de kandidaten. Een bijna nationale ramp was het gevolg. Het hele telefoonnet lag door overbelasting plat. Zelfs politie, brandweer en ambulance waren in sommige gebieden onbereikbaar.

Henny Huisman was na de uitzending zichtbaar geschrokken: ,,Ik betreur het dat het zo is gelopen. Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd. Echt, dit hadden we niet verwacht. Ik wist niet dat we zo populair waren!” Het was natuurlijk ook uitzonderlijk in die tijd, dat zes miljoen mensen naar een programma keken. Aan de andere kant is het wel heel begrijpelijk. Het was een grote show, met veel spektakel, en daarnaast waren op dat tijdstip weinig andere grote programma’s. Iedereen schakelde dus in op de Soundmixshow.

Het format van het programma is het grote succes. Televisiekijkend Nederland kan zich vermaken met ‘de gewone man’ die transformeert tot zijn of haar favoriete artiest en zo bewondering oogst met een fantastisch optreden of meer spot opwekt door een minder goedlijkende act neer te zetten. Het commentaar van de jury is scherp en kritisch, vaak tot hilariteit van het publiek. Voor die tijd was het commentaar behoorlijk hard, maar vergeleken met de huidige programma’s als Idols, en X-factor was het bijna liefkozend. Toch reageerde het publiek altijd fel op met name Jacques d’ancona als hij een vals nootje aanstipte.

Het succes van het programma blijkt wel als ook andere landen een gelijksoortig televisieprogramma gaan uitzenden. Wanneer Huisman in 1990 overstapt van de KRO naar RTL 4 neemt hij zijn kijkcijfer kanon mee naar de commerciële zender.

Het genre van het programma is betrekkelijk nieuw voor de tijd. Het is een vervolg op de ‘Playbackshow’, maar heeft nog meer aantrekkingskracht omdat mensen in de Soundmixshow wél echt zingen. Deze succesfactor zal enkele jaren vooral blijken in de programma’s die de show opvolgen: Idols en The X-Factor zijn regelrechte kijkcijferkanonnen. Het publiek wordt gefascineerd door de ambitieuze mensen die vol overtuiging hun favoriete ster imiteren en vervolgens genadeloos worden bekritiseerd door een jury waarin enkele prominente personen hebben plaatsgenomen.

Niet het talent van de deelnemers is de garantie voor succes, maar de magische cultuur van beroemd zijn waar even aan geproefd wordt, zorgt voor een enorme aantrekkingskracht. Zowel Idols als de Soundmixshow wilden doen laten geloven dat een beetje durf, gecombineerd met wat talent en overgoten met persoonlijkheid en uitstraling je een sterrenstatus konden bezorgen. En wie droomt er nu niet eens van om door een enthousiast applaudisserend publiek bewonderd te worden en je als aanbeden ster ver boven de menigte te bevinden op het glamoureuze podium?

Glamour en sterren fascineren altijd. Was voorheen Engeland altijd aanvoerder van de bladen waarin de celebrity’s overtuigend aanwezig waren, ook de Nederlandse markt kent steeds meer magazines en bladen die aan het sterrendom gewijd zijn. ‘Gewoon’ zijn wil niemand meer.

En omdat de status van beroemdheid nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd is, kan het wel heerlijk zijn om je te vergapen aan de bladen óf televisie waar sterren in spé laten zien dat ook de man uit de straat die voorheen altijd heel ‘gewoon’ was, nu schittert op een podium.

Dat is wat Idols, met als voorloper de Soundmixshow zo succesvol maakt. En dat is waarschijnlijk ook de reden dat we de komende jaren nog veel van dit soort shows kunnen verwachten.

 

MARCO BORSATO
De bekendste en succesvolste soundmixer is met afstand Marco Borsato. Hieronder een korte biografie en een samenvatting van wat hij na de show allemaal heeft bereikt.

Marco kwam ter wereld op 21 december 1966, in het Wilhelmina Ziekenhuis in Alkmaar. Puur toevallig kwam hij in de Soundmixshow terecht. In de winkel Sound Express te Beverwijk kocht hij wat banden, om te kijken of ze goed waren zong Marco ook wat in de winkel.

Niet veel later bleek een kandidaat een de voorronde van de show te zijn uitgevallen. De eigenaar van de Sound Express, Jan Kannegieter moest meteen aan Marco denken, en belde Hans van Eijk (jurylid) op met dit advies.

Na een hoop last minute werk vond Marco op het laatste moment het nummer “’At this moment’” van Billy Vera. De voorrondes won hij glansrijk en de rest is geschiedenis. Op 7 april 1990 won Marco de Soundmixshow en nam zijn carierre en hoge vlucht.

Hij begon in het Italiaans te zingen, en langzaamaan bouwde hij zijn schare fans uit. Maar uit deze groep kwam steeds vaker het verzoek of hij niet in het Nederlands kon zingen. “Mensen zeiden tegen me dat ze het een prachtig lied vonden, maar niet begrepen waar het over ging,” vertelt Marco. “Dat heeft er toe bijgedragen dat ik in 1994 mijn eerste Nederlandse album maakte, Marco genaamd.” ‘Dromen zijn bedrog’ kwam als eerste single uit. Na een moeizame start vloog hij plotseling de hitlijsten in en op 1 oktober haalde hij zelfs de eerste plaats in de top 40! Dertien weken lang stond ‘Dromen’ op de felbegeerde eerste plaats. De tweede single van het album, ‘Waarom nou jij’ haalt ook de eerste plaats.

Inmiddels heeft Marco elf cd’s uitgebracht, is hij met afstand de succesvolste Nederlandse artiest en heeft hij al een paar jaar achter elkaar een reeks mega concerten in de Kuip en het Gelredome gegeven. Hij is ambassadeur van War Child en ook in de reclame komen wij hem geregeld tegen als we de Lays reclame zien.

Daarnaast heeft hij een prijzenlijst waar je u tegen zegt en een Koninklijke Onderscheiding: hij is Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Hij heeft een sprookjeshuwelijk met Leontine Ruiters (beter bekend van het Rad van Fortuin). Met haar is hij al bijna tien jaar samen en ze hebben drie kinderen.

Artiesten die in de Soundmix/Playback show zijn begonnen.

 


Hind Tooske
Gerard Joling Marco Borsato
Helmut Lotti Kim Lian
Jochem van Gelder Glennis Grace
Jody Bernal Ilse de Lange
Lucia Marthas Petra Berger
Gordon Rene Shuman
Gil Semedo Roy van Breemen
Tony Neef Arno Kolenbrander
David Ray Peter Douglas
Edsillia Rombley Nhelly dela Rosa
Gina de Wit Bart Swertzmann
Glenda Peeters Frank Asthon
Georgie Davis George Castro
2 men on the 4rth floor Replay
Mark Dakriet

Bronnen:

Instituut voor Beeld en Geluid

KRO

RTL Nederland

Wikipedia

Endemol Producties

Marcoborsato.nl

Henniehuisman.nl

Margot Eerhart en Rianne Peek

1 Comment

Filed under Historische TV-shows

One response to “Format Soundmixshow blijkt ongekend succes

  1. Niemand die weet eigenlijk wie ik ben en hoe ik begon… Wel ik ben de eerste Nederlandse Dolly Parton uit Henny Huisman’s SoundMixshow. En flink aan de weg getimmerd. Ik ging verder onder de naam Angel Wynton. En bleef in de Country Music
    Na 7 jaar sta ik wel inmiddels over in de wereld op internet. Ik dacht ik geef het maar even door.

    Groetjes Angel Wynton

    Dolly Parton uit de Soundmixshow 1985

Leave a comment