About

Geschiedenis is meer dan een verhaal over het verleden. Door nieuw onderzoek en nieuwe inzichten ontstaan steeds weer nieuwe verhalen. Geschiedenis is een discussie zonder einde. Dit aspect is zeker ook belangrijk voor journalisten die de actualiteit moeten duiden vanuit datgene dat daarvoor is gebeurd. Verschillende visies, discussies en nieuwe inzichten staan dan ook centraal. De houding is hier dat het verleden een constructie is.

Ook journalisten zouden zich hiervan bewust moeten zijn. Hun beschrijving van de werkelijkheid is immers ook een constructie. Net als bij historici speelt hun achtergrond daarbij een rol. Beelden van het verleden en beelden van de werkelijkheid dienen getoetst te worden aan de gehanteerde methode

Journalisten zijn dus de geschiedschrijvers van nu. Net als historici gebruiken ze bronnen en proberen ze een beeld te construeren. Studenten moeten in de redactie dan ook worden geconfronteerd met bronnen en de wijze waarop je met die bronnen moet omgaan. De invalshoeken die historici hanteren lijken veel op de invalshoeken die journalisten hanteren. Ze zijn onmisbaar om betekenis te geven aan op het oog onsamenhangende gebeurtenissen. Verslaggeving van het verleden, waarbij het van belang kan zijn om naar de plek zelf toe te gaan, vertoont veel overeenkomsten met verslaggeving van het heden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s